MAATSCHAP

Maatschap is een Gentse cowerkplek en biedt een professionele omgeving aan voor ondernemers in de ontwerpsector die zich toeleggen op duurzaam samenleven en bouwen.

Maatschap wil ontwerpen en uitvoeren weer samenbrengen: als er veel meer interactie tussen beide komt, krijgt innovatie de ruimte en vinden we oplossingen voor de toekomst. We willen bergen winst: meer duurzame samenwerking, meer individuele ontwikkeling, meer mooie projecten voor de samenleving, meer doordachte duurzame producten en architectuur.

Daarom is Maatschap een netwerk waarin de know-how en de middelen actief gedeeld en uitgebreid worden. Ieder lid maakt deel uit van de organisatie en bepaalt mee de vorm en functie van Maatschap. Zo bestaat Maatschap vandaag uit een hechte groep met architecten, ontwerpers, webdesigner, bouwadviseurs en pionierscollectief. De plek is omringd door diverse ambachtslui.

              

LEDEN

  

Arch. Jens Waelput

Helderheid in architectuur. Helderheid als licht en lucht. In de betekenis van het verhaal, de wandeling naar en in een bouwwerk. Ook als thema tijdens het ontwerp en uitvoerig van architectuur tussen ontwerper, maker en gebruiker. Architectuur benaderen als een oplossing voor een probleem. Omvormen van een probleem naar een opportuniteit. Toestaan van onzekerheid om tot een betekenisvol resultaat te komen. Steeds met de bewoonder en omgeving in dialoog. Vermindering van beslaglegging op de omgeving met doordacht materiaalgebruik en herwaardering.

Lieven Van Speybroeck

Lieven Van Speybroek, een creatieve grafisch ontwerper en docent, staat bekend om zijn snelle oplossingen en innovatieve ontwerpen. Met een passie voor design en onderwijs brengt hij zijn expertise over aan anderen. Zijn unieke stijl en vindingrijkheid maken hem een waardevolle bron in de wereld van grafisch ontwerp.

website

Arch. Stijn Poelmans (Sabel  inc.)

Sabel is een organisatie, gebiologeerd door duurzame architectuur, dat constant exploreert. ‘Bio-’, ‘ecologie’ en ‘low-tech’ worden gebruikt als ‘tool’ om zich naar een toekomst te bewegen waar adaptatie, recycling en hergebruik voorop staat.

website


  


Hilde Vanwildemeersch (Woonder)


Woonder genereert duurzame impact door gezamenlijke waarde-creatie. Als een ecosysteem voor natuurlijk bouwen en wonen, helpt Woonder professionals én particulieren met expertise, diensten en producten om een positieve impact te realiseren op mensen, hun omgeving, milieu en klimaat.
We helpen jou en jouw bedrijf of bureau
omschakelen naar meer en beter natuurlijk bouwen. We begeleiden jou van pril bouwidee tot lievelingsplek.

website


Labland


De vraag naar woningen stijgt, maar de ruimte raakt op. Hoe kunnen we met meer mensen beter gaan wonen?

Wij experimenteren met onderbenutte ruimte die we samen circulair verbouwen tot grensverleggende woningen waarin meer mensen beter kunnen wonen.

website

Arch. Nikolaj De Meulder (Atelier Rofu)

Atelier rofu werkt aan romantisch functionele architectuur.
We werken aan dienstbare zuinige gebouwen die genereus zijn voor mensen.
Om die dienstbare gebouwen te ontwerpen hechten we veel belang aan het overleg: 
luisteren, inspireren, samenbrengen en begeleiden horen bij het ontwerptraject.

website
  

Barchi

Bij Barchi zijn we niet alleen architect, maar ook expert in de eenvoudige technieken van natuurlijk bouwen. We weten wat er vandaag mogelijk is en volgen nieuwe ontwikkelingen op de voet. Met die kennis en ervaring ontwerpen we natuurlijke woningen, begeleiden het bouwproces en coachen we jou als zelfbouwer.
Wij helpen jou met natuurlijk bouwen.

websiteStudio Habit

Studio Habit (h)erkent de brutale schoonheid in meubel & architectuur.

We zoeken de spanning tussen idee en realiteit!

We werken zonder bochten af te snijden, in alle facetten van de werkelijkheid
Erfgoed, toekomst , nostalgie, vergankelijkheid, dynamiek, schaalgevoel, tederheid...

De circulaire ideologie is een evidentie.

websiteWanthanee Wadngam

Interieurvormgever. Legt de klemtoon op ruimtebeleving, emotie en functionaliteit. Benadrukt het belang van (beeldende) communicatie. Interpreteert ‘less is more’ als nieuwe mentaliteit voor het stellen van eisen binnen het bouwen en wonen.

website

  Studio Tipi


Studio Tipi is opgericht door Stefanie Neerinck in 2017. 
Na 9 jaar ervaring te hebben opgebouwd werd het tijd voor het oprichten van mijn eigen studio en op mijn manier te werken aan duurzame en ecologische projecten.  
Studio Tipi staat voor een goede connectie met de klant en alle bouwpartners.

websiteAnia Frasolek


Ania Frasolek, een bedreven meubelontwerpster, staat bekend om haar diepgaande benadering van haar vak. Haar precisie en betrouwbaarheid maken haar een gewaardeerde professional in de industrie. Ze komt altijd haar beloftes na en wordt gerespecteerd om haar betrouwbaarheid en toewijding aan excellentie in elk aspect van haar werk.


Word jij ook lid?Iedereen met een hart voor duurzaam wonen en bouwen kan lid worden van Maatschap. Wie lid is, heeft toegang tot professionele kennis van alle leden van het netwerk, en deelt ook eigen kennis.

Er is een onderscheid tussen werkplekleden en netwerkleden:
Werkplekleden hebben tegen een vast bedrag per maand toegang tot een eigen bureauplek, de keuken, de vergaderruimte en het atelier.
Netwerkleden nemen geen ruimte in de co-workplek, maar hebben wel toegang tot de professionele kennis van alle leden.

Wil je ook lid worden?

Contacteer ons voor meer informatie

PLEK

  De co-workplek heeft bureauruimte, een keuken, een vergaderruimte en een atelier. Samen scheppen ze kruisbestuiving tussen de leden. En voorziet het alle middelen om de weg naar duurzaamheid  te ondersteunen en versnellen.

MAATSCHAP liet zich bewust omringen door verschillende ambachtslieden. Op het industrieterrein langs de Nieuwevaart, net buiten het centrum van Gent, vinden we o.a: Atelier Salé, Labeur vzw, Atelier Alexandre Lowie, Henri Eliat... 

Adres:

MAATSCHAP
Nieuwevaart 118e/001
9000 Gent

ROUTEBESCHRIJVING
ON-SITE

ONDERZOEKEN/PROJECTEN

  De constante bevraging van de status quo, de benoeming van drempels voor duurzaam samenleven... In MAATSCHAP is er ruimte voor experiment en onderzoek met als doel de transitie naar een duurzame samenleving te versnellen. 

In 2022 startte MAATSCHAP (met steun van het Vlaamse agenschap innoveren & ondernemen) een onderzoeksproject binnen het kader van de circulaire maakindustrie. In samenwerking met Maakdebrug (Labland) en KASK Hogeschool Gent worden experimenten opgezet om het nieuwe zoveel als mogelijk te realiseren vanuit het bestaande. En dit in een context van wonen/bouwen/tuin.

MAATSCHAP/VLAIO
WOONDER
LABLAND

STAGE

  MAATSCHAP kan altijd extra hoofden en handen gebruiken. Daarom verwelkomen we graag gemotiveerde studenten om deel uit te maken van onze missie!

In kader van ons onderzoek duiken telkens nieuwe onderzoeksvragen op (zie rechts). Elke vraag eist een specifieke output, en biedt daarom telkens een uniek leertraject.
Met hulp van de toegewezen begeleider, kan de student zich op een (of meerdere) vragen storten. Op het einde van de stage worden de resultaten online gepubliceerd.

Geïnteresseerd?
Stuur hier je CV en portfolio op met vermelding van onderzoeksvraag  en motivatie (max 10Mb).WORKSHOPS/EVENTS

  
Bij 'Maatschap' geloven we sterk in het delen van kennis en ervaring om anderen te inspireren en te informeren over ecologisch en circulair bouwen. Daarom organiseren we regelmatig workshops en evenementen waarbij we mensen een kijkje geven in onze praktijk op een leuke en interactieve manier.

Onze workshops en events zijn bedoeld om te sensibiliseren, te onderwijzen en mensen bewust te maken van de mogelijkheden van ecologisch en circulair bouwen. Of je nu een student bent die geïnteresseerd is in duurzame bouwpraktijken, een professional uit de bouwsector die zijn kennis wil uitbreiden, of gewoon iemand die meer wil leren over milieuvriendelijk wonen. Onze workshops zijn voor iedereen toegankelijk.

We streven ernaar om een inspirerende en leerrijke ervaring te bieden, waarbij deelnemers actief betrokken worden en hands-on ervaring opdoen met duurzame bouwtechnieken en materialen. Door samen te werken en kennis te delen, bouwen we aan een meer duurzame toekomst voor de bouwsector en het milieu.

Dus sluit je aan bij onze workshops en ontdek hoe jij kunt bijdragen aan een groenere en circulaire wereld!